Welkom in Londerzeel

Offerfeest

Het Offerfeest, waarbij een dier ritueel geslacht wordt, is een belangrijk feest voor de moslimgemeenschap en vindt dit jaar plaats op zaterdag 4 en zondag 5 oktober. Thuis ritueel slachten is verboden. Slachten mag enkel in een erkend slachthuis of een tijdelijke slachtinrichting. Voor het slachten van een schaap of geit moet u een slachtaangifte aanvragen. Deze wordt enkel opgemaakt op vertoon van de eID en een beslagnummer (nummer van het bedrijf waar het dier aangekocht werd). De documenten die na 30 september worden afgeleverd, zijn 8 kalenderdagen geldig. Het slachtbewijs wordt onmiddellijk afgeleverd en kost 15 euro. Deze prijs wordt ook aangerekend na het Offerfeest.

Geen fietsgraveeractie meer in 2014

De eerste maandag van oktober stond de laatste fietsgraveeractie van 2014 gepland, maar wegens een defect aan het graveertoestel kan deze niet doorgaan.

Stroomschaarste: bespaar op elektriciteit

Ons land is onderverdeeld in elektriciteitszones. Volgens het afschakelingsplan liggen Londerzeel en Londerzeel St.-Jozef in zone 5. Dit betekent dat ze kunnen worden afgeschakeld NA de gemeenten in zone 6, die als allereerste kunnen worden afgeschakeld. Steenhuffel en Malderen liggen in zone 3. Het gemeentebestuur bereidt zich in de mate van het mogelijke voor op een eventuele elektriciteitsafschakeling. Meer info over stroomschaarste en enkele tips om energie te sparen.

Duurzame houtoogst

Bosgroep Groene Corridor vzw (BGGC) is een samenwerkingsverband van boseigenaars dat ondersteuning biedt bij de organisatie van duurzaam bosbeheer. De voorbije periode leverde het geplande bosbeheer enkele houtloten op die de komende maanden worden geoogst. Op deze manier vindt dit jaar ongeveer 5.000 m³ hout uit onze regio zijn weg naar de houtmarkt. Dit hout is afkomstig uit noodzakelijke dunningen en eindkap van kaprijpe bestanden. Het komt terecht in vele toepassingen, gaande van energiehout voor de opwekking van elektriciteit, tot het mooiste parket en meubels. De kappingen zorgen ook voor de noodzakelijke bosverjonging. U zult - verspreid over ons grondgebied - de werkzaamheden opmerken. Bij elke kapping hoort een heraanplantingsplan.

Heraanleg Schommelweg

Bij de heraanleg van de Schommelweg tussen Sint-Niklaasstraat en Over de Beek wordt een fietspad in dubbele richting aangelegd en wordt de brug over de Molenbeek verbreed. Om meer bufferruimte tijdens watersnood te creëren worden deze op een hoger niveau aangelegd. Momenteel worden de laatste afwerkingen uitgevoerd. De Schommelweg blijft dus nog afgesloten voor voetgangers en fietsers. Volg de omleiding via Lakeman. Het einde van de werken is voorzien tegen vrijdag 10 oktober.

Steun de 11.11.11-campagne

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel verspild en dat terwijl 1 mens op 8 honger lijdt. Met de campagne rond voedselverspilling roept 11.11.11 op tot solidariteit tussen Noord en Zuid. Want voedselzekerheid en voedselverspilling vergt wereldwijde aandacht en de aanpak van de hele voedselketen. Wilt u de 11.11.11-campagne ondersteunen? Ga in het weekend van 8 en 9 november samen met andere vrijwilligers de baan op te gaan met wenskaarten en fluostiften. Of organiseer zelf of samen met een vereniging een leuke activiteit. Alle ideeën zijn welkom!

Behaag uw tuin

Een nieuwe haag, heg of hoogstam­boomgaard in uw tuin? Een bosrand aan uw bos? Dat kan! Neem tussen 1 september en 15 oktober deel aan de jaar­lijkse fruitboom- en haagplantactie van Regionaal Landschap Groene Corridor en Bosgroep Groene Corridor. Koop tegen voordelige prijzen streekeigen plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Ook inheemse loofbomen en oude variëteiten van hoogstamfruitbomen staan op het lijstje.

Werken A12: verkeer over twee keer twee baanvakken

Het verkeer wordt vanuit Antwerpen en vanuit Brussel telkens over 2 baanvakken geleid. Het einde van de werken is voorzien tegen eind oktober 2015.

NieuwsbriefSchrijf u in op de nieuwsbrief van het Agentschap van Wegen en Verkeer en blijf op de hoogte van de werken! 

Meer info over de werken en de omleidingenVervanging bruggen A12

Volg Londerzeel op Facebook en Twitter!

Facebook logoVolg de gemeente Londerzeel, de Jeugddienst Londerzeel en Bib Londerzeel op Facebook!

Twitter logoOf volg Londerzeel op Twitter.